Clicky
Alternatief?

NLAA Logo

Heb je een alternatief? #

Mocht je toch in de problemen komen en wil je principieel wegblijven van belasting betalen aan Amerika, dan kunnen de volgende alternatieven een mogelijke oplossing zijn:

  1. Zorg dat het saldo op jouw rekening onder de $50.000 is en blijft. Op basis van de >uitspraak van de rechter dec 2021 mag de bank jouw rekening dan niet sluiten, ook niet wanneer je geen SSN of CLN aanlevert.

  2. Zet saldo van boven de $50.000 over naar bankrekening(en) op naam van jouw fiscale partner. Hiermee verdwijn je dus feitelijk van de radar bij de banken en de IRS.

  3. Sinds sept 2019 is er een nieuwe inkeerregeling die ook nieuwe mogelijkheden biedt: Vraag geen SSN nummer aan. Deze is niet meer nodig, ook niet voor een eventuele belastingaangifte (zie inkeerregeling FAQ 16). Vraag op het consulaat een Certificate of Loss of Nationality (CLN) aan. Helaas kost dat op dit moment $2.350. Ofschoon in de formulieren daarvoor een SSN nummer wordt gevraagd is deze niet verplicht en kan je deze open laten. Ook moet je aangeven dat je je ervan bewust bent dat je belastingaangifte moet doen, het werkelijk gedaan hebben van de aangifte is voor de acceptatie niet noodzakelijk. Deze CLN is voor de bank voldoende om je verder met rust te laten, de bank zal van jou ook geen financiële informatie meer versturen. Meld je niet aan bij de IRS. Ga niet in zee met dure belastingadviseurs die je VS tax compliant willen maken. Dit gaat er vanuit dat de IRS zelf geen tijd en moeite gaat doen om jou te vinden.

FATCA

  1. Vraag alleen een SSN nummer aan. Dan heb je voor de bank een SSN nummer, zonder dat je kosten maakt. Bedenk wel dat de bank jaarlijks jouw financiële gegevens zal blijven versturen. Meld je niet aan bij de IRS. Ga niet in zee met dure belastingadviseurs die je VS tax compliant willen maken. Dit gaat er vanuit dat de IRS zelf geen tijd en moeite gaat doen om jou te vinden.

  2. Vraag een basisbankrekening aan. Zie voor procedure en banken die dat moeten bieden de website >basisbankrekening.nl