Clicky
Wat is nu eigenlijk het probleem?

NLAA Logo

Wat is nu eigenlijk het probleem? #

Dit probleem begint met het feit dat Accidental Americans niet op de hoogte waren van de belastingregels van de VS. Je krijgt automatisch het Amerikaanse staatsburgerschap door geboorte op Amerikaans grondgebied, of door een van je ouders als zij Amerikaans staatsburger zijn. Dit noemen de Amerikanen Citzen Based Taxation. Naast Eritrea is Amerika het enige land ter wereld die deze vorm van belastingregelgeving heeft, alle andere landen hanteren het heffen van belasting op basis van inwonerschap in dat land (Residence Based Taxation). Het gegeven dat de VS belasting heft bij US-persons, ongeacht waar ter wereld deze wonen, is zo uitzonderlijk dat vrijwel niemand daarvan op de hoogte was.

Ook het feit dat je door geboorte een US person bent, terwijl je helemaal geen Amerikaanse ouders hebt én niet bent opgegroeid in de VS, is voor vrijwel niemand duidelijk geweest. Vele Accidental Americans hebben niet eens een Amerikaans paspoort en sommigen spreken zelfs geen Engels.

Had je dit allemaal geweten dan had je op 18 jarige leeftijd (eerder mag zelfs niet) de kans gehad om afstand te nemen van het Amerikaans staatsburgerschap, maar helaas wisten Accidental Americans dat niet.

Door een briefje van je bank blijk je dan onverwachts in de VS belastingplichtig te zijn. Je weet echter nog steeds niet waarover je belasting moet betalen en hoeveel dat zal gaan kosten. Dat kan je zelf ook echt niet bepalen. Zelfs Amerikanen in de VS zijn nauwelijks in staat hun eigen belastingaangifte correct te doen. Om dat goed uit te zoeken en de juiste formulieren goed te kunnen invullen moet je gebruik maken van dure belastingadviseurs die zowel de Nederlandse, alsook de Amerikaanse belastingregelgeving, goed kennen. Een foutje daarbij kan je door Amerikaans hoge boetes zéér duur komen te staan. De hulp van deze adviseurs is echter kostbaar, kan oplopen tot vele duizenden euro’s en zal jaarlijks terugkeren.

In het meest gunstige geval zou dan nog kunnen blijken dat je helemaal geen belasting aan de VS hoeft te betalen, maar inmiddels ben je wel al een hoop geld kwijt.

Er blijken ook grote verschillen te zijn tussen de belastingregels in de VS ten opzichte van belastingregels in Nederland. Deze betreffen vooral de belasting op uitkeringen en de belasting op het hebben van bezittingen. Heb je bijvoorbeeld een huis of aandelen dan betaal je in Nederland jaarlijks vermogensbelasting over de waarde van dat bezit. In Amerika kennen ze dat niet en betaal je belasting over de winst die je hebt verkregen op het moment dat je jouw bezit verkoopt. Als Nederlander zal je op deze manier 2x belasting gaan betalen over de waarde van je bezittingen. Ben je (mede)eigenaar van een bedrijf of heb je aanvullende voorzieningen getroffen voor je pensioen, dan wordt het helemaal ingewikkeld en kostbaar. En dan heb je ook nog het hebben van een beleggingsportfeuille en/of beleggingshypotheek. Vaak voldoen die niet aan de strenge eisen van de IRS en de Amerikaanse Securities Exchange Committee. Als dat blijkt kun je hoge boetes krijgen. Als je nu als US person bij een Europese bank een nieuwe beleggingsrekening wil openen dan kan dat niet, simpel en alleen omdat je US person bent.

Dan zou je denken, doe zo snel mogelijk afstand van je Amerikaanse staatburgerschap en je bent van de problemen af. Maar ook dat is niet eenvoudig! Formeel moet je dan de laatste 5 jaar en het lopende jaar “afrekenen” met de belastingdienst in de VS en je moet een lastige procedure doorlopen op het Amerikaanse Consulaat. De kosten voor het aanvragen van zo’n Certificate of Loss of Nationality is sinds de invoering van FATCA ook nog eens verhoogd van $450 naar $2.350

En dat terwijl je, behalve dat je er geboren bent, geen enkele binding hebt met de VS. Je hebt in al die jaren nog nooit iets van de Amerikaanse overheid gehoord of gekregen, je kan en mag daar niet eens stemmen. Intussen ben je wel een keurige Nederlandse staatburger geweest en heb je aan al jouw Nederlandse belasting verplichtingen voldaan.

Het gevoel van onrecht en de machteloosheid om er iets aan te kunnen doen, levert je slapeloze nachten op. Temeer daar het niet alleen jou, maar ook je partner en je gezin treft.

En een leven zonder bankrekening is vandaag de dag gewoon niet meer mogelijk !

Natuurlijk staan wij open voor jullie adviezen en hulp bij nog te ondernemen acties!